Mobiel menu
Home
Tekst

Deze energie, in de vorm van warmte, is volledig duurzaam. Er heeft geen verbranding plaatsgevonden en er is dus geen uitstoot van CO2 of andere negatieve impact. Hoe dat in zijn werk gaat? Je leest het hieronder.
 

1.  Hoe dieper je de aarde ingaat, hoe hoger de temperatuur wordt. In Nederland is dat ongeveer 3 °C per 100 meter. Op een diepte van 2.500 meter is de temperatuur boven de 85 °C. En dat is meer dan genoeg voor onze woningen en een groot deel van de industrie. 

2.  Met een boortoren boren we naar een diepte van 2.500 meter. Het eerste stuk met een grote diameter, dan plaatsen we een metalen buis. Daarna isoleren we de lagen en de buis met cement aan de buitenkant. Als we eenmaal op diepte zijn, plaatsen we een binnenbuis waardoor we water kunnen injecteren. Hetzelfde doen we aan de andere kant maar die gebruiken we om te kunnen produceren. 

3. In een van de putten plaatsen we een pomp (ESP). Die zorgt voor het oppompen van het warme water. Bij de injectieput hebben we een pomp aan het oppervlak. De pompen zorgen ervoor dat de druk en volume op diepte gelijk blijven.

4.  Om de warmte van de aarde te gebruiken, moeten we naar bepaalde diepten boren. Hoe langer het water op diepte blijft, hoe warmer het water is. Water gaat er via één put in en via een andere uit (geothermisch doublet). Vandaar dat we grondlagen zoeken op grote diepte, waar het water makkelijk een weg kan vinden

Tekst

Verdere informatie

 

Diepte van aardwarmte

De temperatuur in de bodem neemt toe naarmate de diepte toeneemt. Er zijn twee soorten aardwarmte: diepe aardwarmte met een bron tot een diepte van 4 kilometer en ultradiepe aardwarmte met een bron tot een diepte van 7 kilometer. 
 

Voordelen van aardwarmte

Aardwarmte is een lokale, duurzame en hernieuwbare energiebron. Het is een constante energiebron omdat de warmte uit de aarde altijd beschikbaar is en niet afhankelijk is van weersomstandigheden, zoals bij zonne-energie en windenergie. Aardwarmte kan helpen de afhankelijkheid van fossiele brandstoffen en importbrandstoffen te verminderen en biedt warmte uit de buurt voor de buurt.
 

Nadelen van aardwarmte

Aardwarmte kan alleen worden toegepast op locaties waar voldoende warmtebronnen beschikbaar zijn. Daarnaast zijn geavanceerde technologieën en expertise vereist om aardwamte toe te passen.
 

Aardwarmte van Ennatuurlijk

Ennatuurlijk is momenteel bezig met het verkennen van de mogelijkheden om aardwarmte te gebruiken als bron voor warmtenetten, onder meer in Leeuwarden. Aardwarmte heeft veel voordelen, maar het ontwikkelproces is complex en vereist aanzienlijke investeringen. Daarom is het van cruciaal belang om samen te werken met lokale partners en gemeenten.